„În prima zi a Azimelor, au venit discipolii la Isus și au zis: „Unde vrei să-ți pregătim ca să mănânci Paștele?” El a spus: „Mergeți în cetate la cutare și spuneți: «Învățătorul zice: timpul meu este aproape. La tine voi face Paștele cu discipolii mei»”. Discipolii au făcut cum le poruncise Isus și au pregătit Paștele.” (Mt 26,17-19)
Ne putem imagina ca acea primă zi a Azimelor, din cele șapte comandate în Cartea Ieșirii sau a Exodului 34,18, corespunde zilei de Miercuri din Săptămâna Sfântă. De fapt Sărbătoarea Azimelor era o celebrare rituală a primăverii și a culesului primelor recolte, numita și „Hag ha Matzot”. Cum în Orientul Antic era convingerea că aluatul dospit însemna degradare și purta la o anumită impuritate, pentru această sărbătoare se folosea pâinea nedospită, adică azima. Ulterior, întru-cât la ieșirea din Egipt, evreii au luat cu ei in grabă aluatul nedospit si au mâncat azime, sărbătoarea Pesach s-a unit cu cea a azimelor.
Așadar, pentru că noi în Joia Sfântă celebrăm Cina Domnului, presupunem că momentul descris de Sfântul Matei in capitolul 26,17-19 a avut loc în Miercurea Sfântă. Dacă vrem să mergem să vedem acea încăpere pe care a indicat-o Isus nu vom avea prea multe de admirat. Chiar daca pe timpul cruciaților locul a fost amenajat corespunzător incluzând multe elemente care purtau ca gândul la evenimentul care a avut loc acolo, actualmente majoritatea acestor semne au fost șterse de cei care folosesc acum spațiul.
------
Tocmai am găsit o prezentare mai detaliata a acestui loc din Ierusalim pe www.crestinortodox.ro